Sznycel po wiedeńsku z sałatką
Klasyczne danie.
- 4 kotlety cielęce,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 8 łyżek bułki tartej,
- 100 g sklarowanego masła,
- cytryna,
Na sałatkę:
- pół główki sałaty,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 cebule,
- 3 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru,
- 4-5 łyżek oleju,
- opcjonalnie: 4 anchois, łyżka kaparów, wykałaczki
Sznycel po wiedeńsku podaje się z kawałkiem cytryny. Aby zaserwować bardziej fantazyjną wersję dania, kapary zawinąć w anchois i nadziać na wykałaczkę razem z kawałkiem cytryny.
Na sałatkę: Sałatę umyć i potargać na odpowiedniej wielkości kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, jedną cebulę pokroić w cienkie krążki, drugą w drobną kosteczkę. Na sos zmieszać ocet sól, pieprz i cukier. Stopniowo dodawać olej. Wmieszać pokrojoną w kostkę cebulę.
Plasterki cebuli, pomidorki i sałatę, wymieszać i zalać vinegrttem. Sznycel po wiedeńsku nakładać na talerze z sałatką. Do tego doskonale smakują frytki.