Reklama

Reklama

Sznycel po wiedeńsku z sałatką

Klasyczne danie.

Składniki na 4 porcje:

- sól, biały pieprz,

Reklama

- 4 kotlety cielęce,

- 2 jajka,

- 3 łyżki mąki,

- 8 łyżek bułki tartej,

- 100 g sklarowanego masła,

- cytryna,

Na sałatkę:

- pół główki sałaty,

- 200 g pomidorków koktajlowych,

- 2 cebule,

- 3 łyżki octu winnego,

- szczypta cukru,

- 4-5 łyżek oleju,

- opcjonalnie: 4 anchois, łyżka kaparów, wykałaczki

Przygotowanie:

Kotlety umyć, dobrze rozbić, doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Sklarowane masło rozgrzać na patelni. Smażyć kotlety 3-5 minut, z obu stron, polewając gorącym tłuszczem.

Sznycel po wiedeńsku podaje się z kawałkiem cytryny. Aby zaserwować bardziej fantazyjną wersję dania, kapary zawinąć w anchois i nadziać na wykałaczkę razem z kawałkiem cytryny.

Na sałatkę: Sałatę umyć i potargać na odpowiedniej wielkości kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, jedną cebulę pokroić w cienkie krążki, drugą w drobną kosteczkę. Na sos zmieszać ocet sól, pieprz i cukier. Stopniowo dodawać olej. Wmieszać pokrojoną w kostkę cebulę.

Plasterki cebuli, pomidorki i sałatę, wymieszać i zalać vinegrttem. Sznycel po wiedeńsku nakładać na talerze z sałatką. Do tego doskonale smakują frytki.

Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | kuchnia austriacka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje