Sznycle bez panierki
Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia są niezrównane w smaku i znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych. Kruche, soczyste i takie lekkie… Palce lizać!
Duszone w papryce
Sposób przygotowania
Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebule. Dołóż pomidory i papryki. Podsmaż. Warzywa wymieszaj z koncentratem. Dodaj listek laurowy. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Duś przez 20 minut. Kotlety opłucz, osusz, lekko rozbij. Natrzyj je czosnkiem. Smaż na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony. Potem oprósz solą i pieprzem. Włóż do sosu paprykowego. Duś jeszcze 5 minut. Udekoruj natką.
Zapiekane z curry
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, ew. lekko rozgnieć je dłonią. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z połową oleju, szafranem, płatkami chili oraz curry. Masło stop. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Krótko obsmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Trzymaj w cieple, by nie wystygły. Ugotowane na półmiękko ziemniaki odcedź, pokrój na kawałki. W żaroodpornej formie ułóż na przemian sznycle oraz ziemniaki. Wierzch skrop stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez 25 minut.