Reklama

Reklama

Sznycle faszerowane

Sycące danie

Składniki

  • 4 sznycle z indyka (po ok. 20 dag)
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 pęczki świeżego tymianku
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki pestek słonecznika
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, suszony tymianek

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Zeszklij na nim cebulę, stale mieszając. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zdejmij z patelni. Mięso opłucz, osusz. Każdy kotlet rozbij. Posyp solą i pieprzem. Nałóż po 2 łyżki cebulowego farszu. Złóż jak kopertę. Każdy pakiecik owiń 2 plasterkami boczku. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na pozostałym oleju. Obłóż resztą cebuli. Podlej bulionem. Duś 30 minut. W tym czasie czosnek obierz. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Wrzuć je do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, słonecznik i oliwę. Zmiksuj na gę- sty sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Gotowe pakieciki podawaj polane tymiankowym pesto. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje