Sznycle faszerowane
Sycące danie

Składniki
- 4 sznycle z indyka (po ok. 20 dag)
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 3 cebule
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 2 pęczki świeżego tymianku
- 3–4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki pestek słonecznika
- 2–3 łyżki oleju
- sól, pieprz, suszony tymianek
Sposób przygotowania
Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Zeszklij na nim cebulę, stale mieszając. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zdejmij z patelni. Mięso opłucz, osusz. Każdy kotlet rozbij. Posyp solą i pieprzem. Nałóż po 2 łyżki cebulowego farszu. Złóż jak kopertę. Każdy pakiecik owiń 2 plasterkami boczku. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na pozostałym oleju. Obłóż resztą cebuli. Podlej bulionem. Duś 30 minut. W tym czasie czosnek obierz. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Wrzuć je do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, słonecznik i oliwę. Zmiksuj na gę- sty sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Gotowe pakieciki podawaj polane tymiankowym pesto.