Sznycle po holsztyńsku z młodymi ziemniaczkami i szpinakiem

Solidny obiad w niemieckim stylu

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 kg młodego szpinaku
  • 2 cebule
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • 4 kotlety schabowe
  • 200 g śmietany (18 %)
  • łyżka bazy do sosów
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta cukru
  • 15 g sklarowanego masła
  • 4 jajkaPrzygotowanie:

Szpinak dobrze wymyć, osączyć z wody. Cebule pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskrobać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać połowę szpinaku, pozwolić, aby opadł i dodać resztę szpinaku. Na średnim ogniu smażyć jakieś 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i bazę do sosów, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze minutę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołowa i cukrem. Trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, Mięso mocno obsmażać po 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Na sklarowanym maśle usmażyć jajka sadzone, doprawić pieprzem. Jajka układać na mięsie, podawać z ziemniaczkami i szpinakiem.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas