Sznycle w papryce

Apetyczne i łatwe w przygotowaniu! Świetne także w towarzystwie jarzynki z buraczków albo brukselki

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki oczyść z białych błonek i dokładnie opłucz. Potem osusz je i pokrój na kawałki. Czerwone cebule obierz, potnij w plasterki. Natkę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Kotlety opłucz, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Potem mięso oprósz 2 łyżkami mąki. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyż- ki oliwy. Włóż przyprawione sznycle. Zrumień kotlety z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Kolejne 2 łyżki oliwy wymieszaj z resztą mąki, czerwoną cebulą i natką. Na każ- dym kotlecie połóż po porcji przygotowanej mieszanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Zapiekaj 15 minut. 

3. Białą cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej ostatnią łyżkę oliwy. Wrzuć pokrojoną cebulę i kawałeczki papryki. Duś razem przez 5 minut. Podlej bulionem. Duś jeszcze 2 minuty. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jarzynkę z papryki podawaj wraz z kotletami. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będzie chrupiąca bagietka albo ziemniaki z wody.

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas