Sznycle w papryce
Apetyczne i łatwe w przygotowaniu! Świetne także w towarzystwie jarzynki z buraczków albo brukselki

Składniki
- 4 kotlety wieprzowe z kostką (po ok. 25 dag każdy)
- 60 dag kolorowej papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 biała cebula
- 200 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki oczyść z białych błonek i dokładnie opłucz. Potem osusz je i pokrój na kawałki. Czerwone cebule obierz, potnij w plasterki. Natkę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Kotlety opłucz, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Potem mięso oprósz 2 łyżkami mąki. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyż- ki oliwy. Włóż przyprawione sznycle. Zrumień kotlety z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Kolejne 2 łyżki oliwy wymieszaj z resztą mąki, czerwoną cebulą i natką. Na każ- dym kotlecie połóż po porcji przygotowanej mieszanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Zapiekaj 15 minut. 3. Białą cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej ostatnią łyżkę oliwy. Wrzuć pokrojoną cebulę i kawałeczki papryki. Duś razem przez 5 minut. Podlej bulionem. Duś jeszcze 2 minuty. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jarzynkę z papryki podawaj wraz z kotletami. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będzie chrupiąca bagietka albo ziemniaki z wody.