Reklama

Reklama

Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

Zielone szparagi i młode ziemniaki, z tych dwóch składników wyczarujesz pyszną wiosenną sałatkę.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 30 dag małych ziemniaków  (najlepiej młodych)
  • 1 duża żółta papryka
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 20 minut. W tym czasie szparagi oczyść. Pędy obierz do 1/3 wysokości, odetnij zdrewniałe końce. Szparagi ponownie zwiąż w pęczek. Do wysokiego garnka wlej wodę, wsyp trochę soli. Pionowo ustaw w nim szparagi. Gotuj je ok. 15 minut. Ziemniaki odcedź, szparagi wyjmij. Ugotowane warzywa odłóż do przestudzenia. Potem pokrój na duże kawałki.

Reklama

Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w paseczki. Koperek umyj, posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w salaterce.

Musztardę utrzyj z miodem i oliwą. Domieszaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy