Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie
Zielone szparagi i młode ziemniaki, z tych dwóch składników wyczarujesz pyszną wiosenną sałatkę.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 30 dag małych ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 duża żółta papryka
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 20 minut. W tym czasie szparagi oczyść. Pędy obierz do 1/3 wysokości, odetnij zdrewniałe końce. Szparagi ponownie zwiąż w pęczek. Do wysokiego garnka wlej wodę, wsyp trochę soli. Pionowo ustaw w nim szparagi. Gotuj je ok. 15 minut. Ziemniaki odcedź, szparagi wyjmij. Ugotowane warzywa odłóż do przestudzenia. Potem pokrój na duże kawałki.
Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w paseczki. Koperek umyj, posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w salaterce.
Musztardę utrzyj z miodem i oliwą. Domieszaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.