Szpikowana pieczeń

Soczysta pieczeń naszpikowana tłustą słoniną to kulinarny pewniak na obiad. Mięso można jeść również na zimno, jako dodatek do kanapek.

Szpikowana pieczeń
Szpikowana pieczeń123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz. Ostrym nożem o długim ostrzu zrób podłużne nacięcia. Powkładaj w nie pokrojoną w słupki słoninę (możesz ją wcześniej zamrozić). Cebule obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj 1-2 ząbki czosnku.

2. Wymieszaj cebulę, czosnek, musztardę i colę. Marynatę dopraw solą i pieprzem.

3. Mięso włóż do rękawa, posmaruj marynatą. Obłóż liśćmi laurowymi i ziołami. Odłóż na dobę. Piecz 90 minut w 180°C.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas