Szpikowana pieczeń
Soczysta pieczeń naszpikowana tłustą słoniną to kulinarny pewniak na obiad. Mięso można jeść również na zimno, jako dodatek do kanapek.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz. Ostrym nożem o długim ostrzu zrób podłużne nacięcia. Powkładaj w nie pokrojoną w słupki słoninę (możesz ją wcześniej zamrozić). Cebule obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj 1-2 ząbki czosnku.
2. Wymieszaj cebulę, czosnek, musztardę i colę. Marynatę dopraw solą i pieprzem.
3. Mięso włóż do rękawa, posmaruj marynatą. Obłóż liśćmi laurowymi i ziołami. Odłóż na dobę. Piecz 90 minut w 180°C.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!