Szpinak z krewetkami
Zaskocz nim domowników.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku, olej
- 6 dag masła
- 30 dag ryżu
- 150 ml białego wina, cytryna
- 1 l bulionu
- 5 dag parmezanu
- 40 dag szpinaku
- 16 krewetek
- sól, pieprz
- liście szałwii
Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła z 2 łyżkami oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień.
2. Dodaj ryż, wymieszaj. Chwilę smaż razem, a następnie zalej ryż białym winem. Gotuj, mieszając, aż alkohol odparuje. Cały czas mieszając, wlewaj po chochelce gorącego bulionu (może być z kostki). Gotuj do miękkości ryżu.
3. Parmezan zetrzyj na tarce. 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do ryżu. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz kilka umytych i posiekanych listków szałwii. Dodaj pozostałe masło.
4. Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Większe liście posiekaj. Dodaj do ryżu. Całość starannie wymieszaj i zdejmij z ognia.
5. Krewetki oczyść, obsmaż na 2-3 łyżkach oleju. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj do ryżu razem z sosem z patelni. Danie posyp resztą parmezanu.