Szpinak z ryżem po persku

Aromatyczny i zdrowy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 250 g ryżu basmati
  • 750 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g rodzynek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 l bulionu
  • 40 g orzechów włoskich
  • ok. 250 g jogurtu naturalnego
  • cytryna i mięta do dekoracjiPrzygotowanie:

Ryż umyć i odstawić na 30 minut w zimnej wodzie. Szpinak umyć i pokroić w paski, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać szpinak i dusić razem przez 5 minut. Ryż odcedzić i razem z rodzynkami i przyprawami dodać do szpinaku. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na słabym ogniu 10-15 minut (nie mieszać). Zdjąć z ognia. Garnek przykryć ściereczką, a następnie pokrywką i odstawić na 10 minut. Ryż ze szpinakiem przełozyć do miski. Polać kleksem jogurtu posypać posiekanymi orzechami .

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas