Szpinak z ryżem po persku
Aromatyczny i zdrowy.

Składniki:
- 250 g ryżu basmati
- 750 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g rodzynek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 l bulionu
- 40 g orzechów włoskich
- ok. 250 g jogurtu naturalnego
- cytryna i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż umyć i odstawić na 30 minut w zimnej wodzie. Szpinak umyć i pokroić w paski, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać szpinak i dusić razem przez 5 minut. Ryż odcedzić i razem z rodzynkami i przyprawami dodać do szpinaku. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na słabym ogniu 10-15 minut (nie mieszać). Zdjąć z ognia. Garnek przykryć ściereczką, a następnie pokrywką i odstawić na 10 minut. Ryż ze szpinakiem przełozyć do miski. Polać kleksem jogurtu posypać posiekanymi orzechami .