Szpinakowa lazania z serkiem ricotta
Szpinak zwykle kojarzy nam się z obiadami w przedszkolu. Jednak to warzywo, jeśli tylko odpowiednio go przyrządzimy może smakować naprawdę wybornie.
Składniki:
- 6 płatów lazanii
- opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag)
- opakowanie serka ricotta (25 dag)
- 5 jajek
- 3 plastry żółtego sera
- 3 plastry pomidora
- sól, pieprz, oregano
- masło
Przygotowanie:
1. Płaty makaronu ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Szpinak rozmroź. Masło stop na patelni, włóż szpinak, duś 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj serek ricotta, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Jajka sparz.
2. Dno i boki formy keksowej (np. o wymiarach 11 na 25 cm) natłuść. Ułóż warstwę makaronu i szpinaku, wbij dwa jajka obok siebie, aby się rozlały po szpinaku. Posyp solą i pieprzem.
Ułóż warstwę makaronu i szpinaku, wbij jedno jajko, posyp solą i pieprzem. Ponownie warstwę makaronu i szpinaku, wbij dwa jajka, przypraw. Ułóż resztę makaronu, przykryj serem, ułóż pomidory, posyp oregano. Zapiekaj 40 min w temp. 200°C.