Szpinakowa szynka wieprzowa
Szynka faszerowana.

Składniki:
- Cała szynka o wadze 1- 1,30 kg, - 30 dag świeżego szpinaku, - 1 opakowanie fety w kosteczkach, - 1 cebula, - 1 papryczka chili, - 1 jajko, - 2 łyżki parmezanu tartego, - 3 łyżki bułki tartej, - 3 ząbki czosnku, - 5 łyżki oliwy, - gałka muszkatołowa, - sól pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak oczyścić, płukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowany odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli. 3. Przygotować farsz. Fetę osączyć z zalewy. Do miski włożyć szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką. 4. Za pomocą noża zrobić w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć lekko solą i pieprzem. 5. 1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać mięso. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułożyć w brytfannie polać 3 łyżkami oliwy i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika na 15 minut