Szpinakowe naleśniki
Pyszne danie, które możesz zrobić na poczekaniu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół litra wody gazowanej
- olej
- mała pierś kurczaka
- 2 op. szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
- curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- kulka (10 dag) sera mozzarella
Przygotowanie:
1. Farsz: szpinak oczyść, podsmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek, przypraw. Kurczaka pokrój w paski, polej olejem, posyp solą i curry, usmaż ze wszystkich stron na złoto. Mozzarellę pokrój na małe kawałki.
2. Mąkę, jajka, wodę gazowaną, łyżkę oleju i szczyptę soli zmiksuj. Dodaj porcję szpinaku (więcej lub mniej w zależności jak zielone mają być naleśniki). Usmaż na patelni. Na naleśnikach ułóż masą szpinakową, kurczaka i mozzarellę, zwiń.
Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 4, cena za porcję 3,20 zł.