Szpinakowe pierogi
Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami - chyba każdy z nas uwielbia pierogi! Czasami warto jednak urozmaicić sobie to danie i nadziać je inaczej niż zwykle. Co powiecie na pierogi ze szpinakiem i kaszą bulgur?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.
2. Kaszę bulgur przepłucz na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą z solą. Ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
3. Szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Odetnij ogonki, listki grubo poszatkuj. Nie musisz osączać ich z wody. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Duś około 5 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek.
4. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Kaszę bulgur wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj pomidory. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
5. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na środek każdego nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
6. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przesmaż na rumiano na łyżce oleju. Zdejmij z patelni. Włóż osączone pierogi, zrumień. Podawaj okraszone cebulą.