Szpinakowe pychotki
Dla miłośników dań z dodatkiem szpinaku.

Składniki
- ciasto
- 1,5 szkl. mąki pół na pół gryczanej i pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1,5 szkl. wody gazowanej
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
- farsz
- 25 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 10 dag wędzonego boczku (gruby plaster)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Zmiksuj dokładnie jajka z mlekiem, wodą i olejem - im dłużej miksujesz, tym naleśniki będą bardziej puszyste. Wsyp mąki z solą. Odstaw na 30-40 minut. 2. Farsz: jajka ugotuj na twardo i obierz. Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż na suchej patelni, a gdy się zrumieni, zdejmij na talerzyk. Na tej samej patelni podgrzej szpinak. Odparuj powstały sos. Dodaj masło, dopraw rozgniecionymi ząbkami czosnku, gałką, solą i pieprzem. Podduś 5-7 minut. Dodaj pokrojone jajko i boczek. Wymieszaj i zdejmij z gazu. 3. Usmaż naleśniki - przed smażeniem pierwszego możesz posmarować patelnię cieniutko olejem. Kolejne placki smaż bez oleju. 4. Na środku każdego naleśnika ułóż porcję z farszu. Rozsmaruj go, zostawiając wolne brzegi. Zwiń w roladkę. Jeśli naleśniki wystygły, ułóż je na blaszce posmarowanej masłem, przykryj folią aluminiową i podgrzej w 140 st. Podawaj przekrojone na połowy