Szpinakowe pychotki
Dla miłośników dań z dodatkiem szpinaku.
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Zmiksuj dokładnie jajka z mlekiem, wodą i olejem - im dłużej miksujesz, tym naleśniki będą bardziej puszyste. Wsyp mąki z solą. Odstaw na 30-40 minut.
2. Farsz: jajka ugotuj na twardo i obierz. Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż na suchej patelni, a gdy się zrumieni, zdejmij na talerzyk. Na tej samej patelni podgrzej szpinak. Odparuj powstały sos. Dodaj masło, dopraw rozgniecionymi ząbkami czosnku, gałką, solą i pieprzem. Podduś 5-7 minut. Dodaj pokrojone jajko i boczek. Wymieszaj i zdejmij z gazu.
3. Usmaż naleśniki - przed smażeniem pierwszego możesz posmarować patelnię cieniutko olejem. Kolejne placki smaż bez oleju.
4. Na środku każdego naleśnika ułóż porcję z farszu. Rozsmaruj go, zostawiając wolne brzegi. Zwiń w roladkę. Jeśli naleśniki wystygły, ułóż je na blaszce posmarowanej masłem, przykryj folią aluminiową i podgrzej w 140 st. Podawaj przekrojone na połowy