Reklama

Reklama

SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM

Wyśmienite!

Składniki

  • szpinak (mrożony) - 400 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • jajko - 2 szt.
  • ser żółty np. Radamer Serenada - 100 g
  • mąka pszenna - 340 g
  • masło - 150 g
  • mleko 2% - 250 ml
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Dodatkowo: twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami, świeży koperek

Sposób przygotowania

Reklama

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek oraz rozmrożony szpinak, smażymy ok. 7-8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy. Resztę masła roztapiamy, studzimy, a następnie dodajemy jajka oraz mleko i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę jajeczną, wystudzony szpinak, starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy - wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy (albo miksujemy). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180 st. C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. 

Smacznego!   

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje