SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM
Wyśmienite!

Składniki
- szpinak (mrożony) - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- jajko - 2 szt.
- ser żółty np. Radamer Serenada - 100 g
- mąka pszenna - 340 g
- masło - 150 g
- mleko 2% - 250 ml
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Dodatkowo: twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami, świeży koperek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek oraz rozmrożony szpinak, smażymy ok. 7-8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy. Resztę masła roztapiamy, studzimy, a następnie dodajemy jajka oraz mleko i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę jajeczną, wystudzony szpinak, starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy - wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy (albo miksujemy). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180 st. C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego!