Sztufada wołowa korzenna
Domowy obiad.
- 1,5 kg wołowiny bez kości (np. zrazowa),
- 10 dag wędzonej słoniny lub boczku,
- mała główka czosnku,
- 2 łyżki mąki, tłuszcz do smażenia,
-
po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 dag startego chleba razowego,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, majeranek,
- cukier, musztarda i sok z cytryny,
- 40 dag makaronu kolanka lub kokardki,
- 40 dag buraczków zasmażanych
Przygotowanie:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, naszpikować cienkimi paseczkami boczku i ząbkami czosnku. Posypać przyprawami i oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie skropić wodą, przykryć i dusić do miękkości.
Warzywa obrać, rozdrobnić i razem z winem dodać do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjąć,pokroić w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszać z chlebem, dusić kilka minut. Następnie przetrzeć, doprawić. Sosem polać mięso zapiec. Przełożyć na półmisek. Podać z ugotowanym makaronem i buraczkami zasmażanymi, udekorować natką.