Sztuka parzenia kawy

Metod parzenia kawy jest bardzo wiele. Podanie dobrej kawy to wielka sztuka, więc niemało trzeba włożyć wysiłku w jej przygotowanie.

Miejsce, czas, klimat i towarzystwo to połowa sukcesu. Druga połowa to oczywiście odpowiednie przygotowanie ciemnej ambrozji. Może ona wystąpić w towarzystwie stylowej kafetierki, prosto z miedzianego tygielka albo współcześnie - z ekspresem w tle.

Reklama

Tureckie dziedzictwo

Kawa po turecku to najbardziej tradycyjny sposób serwowania kawy. Ukłon klasycznej sztuce oddasz przez zaserwowanie swoim bliskim pobudzającej dawki energii prosto z miedzianego tygielka z długim uchwytem. Kolejno napełnij go co najmniej 2 pełnymi łyżeczkami aromatycznej mielonej kawy, cukrem (jedna łyżeczka cukru na każdą miarkę kawy) i dopełnij wodą (nie dolewaj wody do samej krawędzi tygielka, ponieważ podgrzana kawa będzie kipiała). Mieszankę tę podgrzej i zdejmij z ognia od razu po zagotowaniu. Czynność tę powtórz 3 razy - dopiero tak przyrządzona kawa nabierze pełnej mocy. Jeszcze tylko odrobina kardamonu i już możecie dać się uwieść niezwykłemu smakowi naparu.

Stylowa kafetierka

Niespodziewana wizyta przyjaciół między obiadem a popołudniową drzemką, może stać się okazją do wypróbowania całkiem nowego pomysłu na kawę. W tym celu niezbędna będzie kafetierka - niedrogie, ale przydatne urządzenie, z którego korzystać możesz wszędzie. Wyparz pojemnik gorąca wodą, a następnie wsyp odpowiednią ilość energetyzującej, mielonej kawy. Zalej ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, zamieszaj i odstaw na 3 do 5 minut. Teraz wystarczy przefiltrować napar z fusów opuszczając sitko na dół i już możesz zaprosić gości na prawdziwą ucztę,

dla podniebienia i ducha.

Czarna magia

Ekspresy do kawy z pewnością zostały wymyślone przez prawdziwych koneserów tego trunku. Rodzajów tych urządzeń jest wiele, ale najpopularniejsze z nich to ekspres przelewowy i ekspres ciśnieniowy. Na ekspres przelewowy może pozwolić sobie w zasadzie każdy miłośnik kawy. Imituje on ręczne filtrowanie kawy. Zimna woda ze zbiornika przepływa przez przepływową grzałkę, gdzie jest podgrzewana do temperatury od około 90 do 95 st. C, po czym na skutek ciśnienia pary wędruje przewodem do góry i skapuje do filtra. Tu woda rozpuszcza aromaty i substancje smakowe kawy, a gotowy napar spływa do podstawionego dzbanka. Odpowiednio konserwowany i czyszczony ekspres, będzie Ci dawał dużo radości przez długi czas.

Ekspres ciśnieniowy to specjalista od słynnego espresso.

Dowiedz się więcej na temat: ekspres | kawa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje