Szukasz sposobu na aromatyczny i złocisty rosół? Cały sekret tkwi w patelni

Tradycyjny rosół uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Zazwyczaj jego gotowanie zaczynamy od przyrządzenia wywaru na bazie mięsa i warzyw. Jeśli chcesz, by zupa nabrała wyjątkowego smaku – mam dla ciebie sprawdzony trik. Wypróbuj go, a przekonasz się, że rosół może smakować jeszcze lepiej. Do jego wykonania potrzebujesz popularnego naczynia, które na pewno masz w kuchni.

Mieszanka mięsa i warzyw to podstawa do ugotowania rosołu
Mieszanka mięsa i warzyw to podstawa do ugotowania rosołu123RF/PICSEL

Najlepsze mięsa do rosołu

Każdy, kto choć raz gotował tradycyjny rosół, wie, że jego bazą jest dobrze dobrane mięso. Świetnie sprawdzi się m.in. gęsina, wołowina oraz drób. Istotne jest także to, by w sklepie wybierać jak najtłustsze kawałki mięsa, ponieważ to właśnie one wpłyną na bogaty smak wywaru.

Esencjonalny i aromatyczny rosół uzyskamy z mieszanki mięs, a najlepiej drobiowego i wołowego. Jeśli chcemy wynieść naszą zupę na wyższy poziom oraz zapewnić sobie i domownikom niezapomniane doznania smakowe, dodajmy do niego również skrawki dziczyzny lub odrobinę cielęciny.

Rosół - postaw na te warzywa

Marchewka, cebula oraz kapusta podkręcą smak rosołu
Marchewka, cebula oraz kapusta podkręcą smak rosołu123RF/PICSEL

Nie mniej ważne od mięsa są również liczne warzywa, które lądują w domowym rosole. Dodatek pietruszki, selera, pora, marchewki czy opalanej cebuli podkręci jego smak. By nadać mu głębi i charakteru, dorzućmy do wywaru liście kapusty włoskiej, a także świeżą nać selera.

Choć wiele osób nie wyobraża sobie rosołu bez marchewki i pietruszki, warto uważać z tymi składnikami. W trakcie gotowania oddają swoją słodycz do zupy, przez co może wyjść nieco zbyt mdła.

Wyrazisty smak i kolor - trik z patelnią

Doświadczeni kucharze niechętnie dzielą się sekretem wybornego smaku rosołu. Okazuje się, że jest wyjątkowo prosty i z powodzeniem wykonamy go w domu. Cały sekret tkwi w patelni, a najlepiej żeliwnej. Przed dodaniem warzyw do zupy zacznijmy od pokrojenia ich na mniejsze kawałki, a następnie wrzućmy je suchą i rozgrzaną patelnię. Pamiętajmy, że naczynie z powłoką teflonową nie sprawdzi się w tej metodzie, ponieważ spowoduje szybkie przypalenie produktów.

Warzywa trzymamy na patelni przez kilka minut, okazjonalnie mieszając. Kiedy zauważymy, że zaczynają brązowieć - pora dodać je do zupy. Po wykonaniu tego kroku kontynuujemy gotowanie rosołu tak jak zwykle. Sztuczka ta spowoduje, że bulion nabierze wyjątkowego koloru i smaku. Dlaczego tak się dzieje? W warzywach znajdują się cukry naturalne, które po poddaniu obróbce termicznej zaczynają zmieniać swoją strukturę. Taki proces nazywamy karmelizacją. To właśnie ona sprawia, że wywar zyskuje głęboki smak i cudownie złoty kolor.

Rozgrzewający rosół z imbirem - jak go zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas