Szwajcar z kawą
Niebanalny torcik bezowy o smaku kawy. Nie tylko świetnie wygląda: to prawdziwa uczta dla podniebienia. Możesz go upiec na wyjątkową okazję lub jako deser do poobiedniej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: mąkę wymieszaj z makiem i proszkiem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonym pergaminem. Piecz 40 minut w 180 st.
2. Beza: w misce wymieszaj białka z cukrem. Miskę ustaw nad garnkiem z wrzątkiem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij znad wrzątku, ubijaj 10 minut, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Z 3/4 piany uformuj 2 blaty, piecz 90 minut w 120 st. Z reszty piany wyciśnij beziki, piecz 50 minut.
3. Krem: jajka z cukrem utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także wierzch i boki ciasta. Udekoruj bezikami.
4. Kakao wymieszaj z cukrem waniliowym. Oprósz tym torcik (przez gęste sitko).