Reklama

Reklama

Szwajcar z kawą

Niebanalny torcik bezowy o smaku kawy. Nie tylko świetnie wygląda: to prawdziwa uczta dla podniebienia. Możesz go upiec na wyjątkową okazję lub jako deser do poobiedniej kawy.

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - biszkopt:

  • 3 jajka
  • po 1/2 szkl. mąki pszennej i cukru
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru

Składniki - krem:

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. ugotowanego budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki espresso

Składniki - dodatkowe:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: mąkę wymieszaj  z makiem i proszkiem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonym pergaminem. Piecz 40 minut w 180 st.

Reklama

2. Beza: w misce wymieszaj białka z cukrem. Miskę ustaw nad garnkiem z wrzątkiem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij znad wrzątku, ubijaj 10 minut, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Z 3/4 piany uformuj 2 blaty, piecz 90 minut w 120 st. Z reszty piany wyciśnij beziki, piecz 50 minut.      

3. Krem: jajka z cukrem utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także wierzch i boki ciasta. Udekoruj bezikami.          

4. Kakao wymieszaj z cukrem waniliowym. Oprósz tym  torcik (przez gęste sitko).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: łatwe ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje