Szwajcarskie placki
Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem boczku szybko skradną serca domowników. Sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Składniki
- 16 ziemniaków średniej wielkości
- 16 plasterków wędzonego boczku
- 6 cebul
- 6 żółtek
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Kiedy zrobi się chrupiący, zdejmij z ognia i przełóż na talerzyk.
Cebule obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Ziemniaki obierz, opłucz, a następnie grubo zetrzyj. Do miski przełóż starte ziemniaki oraz cebule. Dołóż żółtka, boczek, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Składniki starannie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ziemniaczane ciasto, formując niewielkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki wyłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną albo z sosem.