Szybka potrawka makaronowa
Sycące, choć bardzo lekkie danie obiadowe.

Składniki
- opakowanie cienkiego makaronu ryżowego (lub jeśli wolisz – sojowego), najlepiej typu nitki
- wędzony filet z kurczaka (ok. 400 g)
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok wyciśnięty z 1 limonki lub cytryny
- łyżka oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1/2 dużego dojrzałego awokado (lub jedno całe mniejsze)
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- szczypiorek do dekoracji
4
1. Papryki oczyść i pokrój na paski. Tak samo pokrój wędzonego kurczaka. Kawałki papryki i mięsa zalej dwiema łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki lub cytryny oraz połową oleju, rozmieszanego z pogniecionym widelcem awokado. Odstaw na 10 minut.
2. Makaron włóż do wysokiego naczynia, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw także na 10 minut.
3. Makaron wymieszaj z kurczakiem i warzywami, skrop pozostałym sosem sojowym i sokiem z limonki. Podaj posypany posiekanym cienkim szczypiorkiem.