Szybka szakszuka z bakłażanem
Lubisz jeść jajka na śniadanie? Oto przepis w sam raz dla ciebie

Składniki
- 2 duże pomidory
- kilka plastrów bakłażana
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 jajka
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- oliwa
- opcjonalnie 1/ filiżanki ugotowanej komosy ryżowej
Sposób przygotowania
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Plastry bakłażana posól, odstaw na chwilę i osusz, po czym pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Smaż około 5 minut. Dodaj pomidory i komosę ryżową, duś kilka minut. Zrób trzy zagłębienia w warzywach i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.