Reklama

Reklama

Szybka szakszuka z bakłażanem

Lubisz jeść jajka na śniadanie? Oto przepis w sam raz dla ciebie

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • kilka plastrów bakłażana
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • oliwa
  • opcjonalnie 1/ filiżanki ugotowanej komosy ryżowej

Sposób przygotowania

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Plastry bakłażana posól, odstaw na chwilę i osusz, po czym pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Smaż około 5 minut. Dodaj pomidory i komosę ryżową, duś kilka minut. Zrób trzy zagłębienia w warzywach i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje