Szybka tarta porzeczkowa
Gotowa w pół godziny!
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta lub mrożonego francuskiego
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Potem przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep ją plackiem. Spód tarty gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 225 stopni C.
2. Porzeczki opłucz, osusz, pozbaw gałązek. Proszek budyniowy połącz z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj ją na podpieczonym spodzie. Posyp porzeczkami. Odstaw do wystudzenia. Udekoruj listkami mięty.