Szybka zupa borowikowa
Rozgrzeje cię w chłodne dni

Składniki
- 500-600 g borowików
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby oczyść, obierz i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż na maśle z oliwą cebule i dodaj grzyby. Bulion zagotuj i trzymaj na małym ogniu. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione ziarna ziela angielskiego i liście alurowe, wlej bulion, całość zagotuj. Odstaw garnek i wlej śmietankę. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.