Reklama

Reklama

Szybka zupa borowikowa

Rozgrzeje cię w chłodne dni

Składniki

  • 500-600 g borowików
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Grzyby oczyść, obierz i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż na maśle z oliwą cebule i dodaj grzyby. Bulion zagotuj i trzymaj na małym ogniu. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione ziarna ziela angielskiego i liście alurowe, wlej bulion, całość zagotuj. Odstaw garnek i wlej śmietankę. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje