Reklama

Szybki barszczyk

Smaczny i aromatyczny.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 litr zimnej wody
  • 3 czubate łyżki suszonych buraków
  • 1/2 szkl. koncentratu buraczanego
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • sól

Składniki - dodatkowo

  • uszka z grzybami

Sposób przygotowania

1. Suszone buraki zalej w garnku zimną wodą. Dodaj do nich suszoną włoszczyznę oraz listki laurowe, pieprz, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut. 

2. Cebulę wbij na widelec i mocno opal. Dodaj ją do barszczyku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Ugotowany barszczyk zdejmij z ognia. Wymieszaj z koncentratem buraczanym. Przypraw do smaku solą. Mocno podgrzej, ale nie dopuść, by ponownie zawrzał, bo straci kolor. Przed podaniem barszczyk przecedź przez gęste sitko. Na wigilijną kolację podawaj z uszkami.

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama