Szybki barszczyk
Smaczny i aromatyczny.

Składniki
- 1 litr zimnej wody
- 3 czubate łyżki suszonych buraków
- 1/2 szkl. koncentratu buraczanego
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- sól
- dodatkowo
- uszka z grzybami
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Suszone buraki zalej w garnku zimną wodą. Dodaj do nich suszoną włoszczyznę oraz listki laurowe, pieprz, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut.
2. Cebulę wbij na widelec i mocno opal. Dodaj ją do barszczyku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Ugotowany barszczyk zdejmij z ognia. Wymieszaj z koncentratem buraczanym. Przypraw do smaku solą. Mocno podgrzej, ale nie dopuść, by ponownie zawrzał, bo straci kolor. Przed podaniem barszczyk przecedź przez gęste sitko. Na wigilijną kolację podawaj z uszkami.