Szybki jabłkowiec

Ciasto, które się szybko robi, ale trzeba poczekać aż zastygnie galaretka. Efekt wart czekania, zdecydowanie!

Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej!
Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej!123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki

na 10/12 porcji

  • 1/2 szkl. mąki
  • po 1 łyżce budyniu śmietankowego i mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

3 jabłka obierz i pokrój w kostkę. Podgotuj, a gdy zaczną się rozpadać, wlej żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Wymieszaj i odstaw. Jajka ubij z cukrem na gęsty kogel-mogel. Delikatnie połącz z suchymi składnikami. Wlej do foremki, piecz 30 minut w 170°C.

Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Przełóż galaretką jabłkową i schłodź. Udekoruj kuleczkami wyciętymi z jabłka.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat