Szybki makowiec z orzechami
Efektowny warkocz z gotowego ciasta francuskiego.
Składniki:
- Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 100 g migdałów bez skórki
- 60 g pistacji
- Kilka kropel aromatu migdałowego
- 250 g masy makowej
- 1 jajko
- Łyżeczka mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm.
Prostokąt ponacinać wzdłuż dłuższych boków ukośnie, tak aby w środku pozostał pas o szerokości 9-10 cm. Na tym pasie nakładamy nadzienie i zakładamy nacięte paski na przemian z prawej i lewej strony, sklejamy je białkiem z jajka. Warkocz ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Żółtko zmieszać z mlekiem skondensowanym i posmarować ciasto. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut.