Szybki obiad dla singla
Dużo pracy i jeszcze więcej stresu? Rozpieszczaj się fantazyjnymi daniami, które przygotujesz w pół godziny!

Filet z pangi z zasmażanymi pomidorami i makaronem
Składniki na 1 porcję:
- 120 g filetu z pangi,- 200 g pomidorków koktajlowych,- 1 mała czerwona cebula,- 2 łodyżki bazylii,- 50 g makaronu wstążki,- sól, pieprz,- łyżka soku z cytryny,- 2 łyżki mąki,- łyżka masła,- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rybę rozmrozić. Pomidorki poprzekrawać, listki bazylii posiekać. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. Smażyć (obracając) na maśle ok 5 minut. Cebulę i pomidory przesmażyć na oliwie przez ok 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać bazylię. Rybę podawać z pomidorami i makaronem. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal
Składniki
Ziemniaki z szałwią i pomidorami oraz twarożek z ajwarem
Składniki na 1 porcję:
- 300 g ziemniaków, -łyżka oliwy z oliwek,- 60 g pomidorków koktajlowych,- sól morska,- pieprz,- 2 łodyżki szałwii,- 100 g chudego twarożku,- łyżka ajwaru,- cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wymyć i pokroić na cząstki. Smażyć na oliwie ok 10-15 minut, aż zmiękną. W połowie smażenia dodać pomidorki. Doprawić solą i pieprzem. Posiekane listki szałwii dodać 1-2 minuty przed końcem smażenia. Twarożek wymieszać z ajwarem. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal
Składniki
Zupa krewetkowo-rzeżuchowa
Składniki na 1 porcję:
- 200 g ziemniaków,- pół łodygi selera naciowego,- 1 mała cebula,- pół opakowania rzeżuchy,- łyżka oleju,- 300 ml bulionu warzywnego,- sól pieprz,- sok z cytryny,- 5 łyżek śmietany do zup,- 2 łyżki krewetek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, selera na kawałki. Olej rozgrzać w garnku i przez 1-2 minuty podsmażać cebulę, ziemniaki i selera. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać połowę rzeżuchy i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać 4 łyżki śmietany i połowę krewetek. Łyżką śmietany, pozostałymi krewetkami i rzeżuchą dekorować zupę.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal
Składniki
Zupa kokosowa z klopsikami z kiełbasy
Składniki na 1 porcję:
- 75 g grzybów shitake,- 1 zielona cebulka,- 1 mała cebula,- 1 ząbek czosnku,- 1 kawałek trawy cytrynowej,- mała papryczka chili,- 2 łyżeczki oleju,- pół łyżeczki żółtej pasty curry,- 100 g mleka kokosowego,- 200 ml bulionu,- 1 mała biała kiełbasa,- 1-2 łodyżki kolendry,- sól, pieprz,- cukier
Przygotowanie:
Grzyby, cebulę i czosnek pokroić. Z trawy cytrynowej zdjąć wierzchnie warstwy nieco ją rozbić i pokroić na kawałki. Chili wypestkować i pokroić w krążki.
Cebulę, czosnek i chili zeszklić w garnku na łyżce oleju. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować 5 minut. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Białą kiełbasę naciąć z jednej strony i wyciskać ze skórki po kawałku formując małe klopsiki. Klopsiki obsmażyć na gorącym oleju, dodać grzyby i smażyć jeszcze 4-5 minut. Kolendrę i zieloną cebulkę pokroić, dodać do zupy wraz z klopsikami i grzybami. Ponownie zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal
Składniki
Pierś z kaczki z warzywami sosem chilli i ryżem basmati
Składniki na 1 porcję:
- 150 g marchewki,- 75 g groszku cukrowego,- 50 g ryżu basmati,- sól,- 150 g piersi z kaczki,- 2 łyżki sosu sojowego,- 50 g pędów bambusa,- 20 g kiełków fasoli mung,- 2 łyżki sosu chili do drobiu
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, marchewkę obrać i pokroić. Z mięsa zdjąć skórkę, pokroić w plastry i usmażyć na patelni na chrupko. Mięso pokroić w plastry i smażyć w wytopionym ze skórki tłuszczu. Doprawić sosem sojowym, zdjąć z patelni. Wrzucić marchewki, groszek i bambus i smażyć 5 minut. Po 3 minutach ponownie włożyć mięso, dodać kiełki i sos chili. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal
Składniki
Ragout z kiełbaską
Składniki na jedną porcję:
- 4 małe ziemniaki,- 1 kiełbaska wiedeńska,- 2 korniszony,- 1mały pomidor,- 1mała cebula,- łyżka oleju,- 100 g śmietany,- łyżka jasnej bazy do sosów,- sól, biały pieprz,- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie 20 minut. Kiełbaskę i korniszony pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać śmietanę, bazę do sosów, wymieszać. Dodać kiełbaskę, korniszony i pokrojone w kostkę pomidory, Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Podawać z ragout. Można posypać zieloną pietruszką.
Czas przygotowania: 25 minut