Reklama

Reklama

Szybki obiad dla singla

Dużo pracy i jeszcze więcej stresu? Rozpieszczaj się fantazyjnymi daniami, które przygotujesz w pół godziny!

Filet z pangi z zasmażanymi pomidorami i makaronem

Składniki na 1 porcję:

- 120 g filetu z pangi,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 łodyżki bazylii,
- 50 g makaronu wstążki,
- sól, pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki mąki,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rybę rozmrozić. Pomidorki poprzekrawać, listki bazylii posiekać. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. Smażyć (obracając) na maśle ok 5 minut. Cebulę i pomidory przesmażyć na oliwie przez ok 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać bazylię. Rybę podawać z pomidorami i makaronem. Dekorować bazylią.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

Ziemniaki z szałwią i pomidorami oraz twarożek z ajwarem

Składniki na 1 porcję:

- 300 g ziemniaków,
-łyżka oliwy z oliwek,
- 60 g pomidorków koktajlowych,
- sól morska,
- pieprz,
- 2 łodyżki szałwii,
- 100 g chudego twarożku,
- łyżka ajwaru,
- cukier

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wymyć i pokroić na cząstki. Smażyć na oliwie ok 10-15 minut, aż zmiękną. W połowie smażenia dodać pomidorki. Doprawić solą i pieprzem. Posiekane listki szałwii dodać 1-2 minuty przed końcem smażenia. Twarożek wymieszać z ajwarem. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal

Zupa krewetkowo-rzeżuchowa

Składniki na 1 porcję:

- 200 g ziemniaków,
- pół łodygi selera naciowego,
- 1 mała cebula,
- pół opakowania rzeżuchy,
- łyżka oleju,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- sól pieprz,
- sok z cytryny,
- 5 łyżek śmietany do zup,
- 2 łyżki krewetek

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, selera na kawałki. Olej rozgrzać w garnku i przez 1-2 minuty podsmażać cebulę, ziemniaki i selera. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać połowę rzeżuchy i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać 4 łyżki śmietany i połowę krewetek. Łyżką śmietany, pozostałymi krewetkami i rzeżuchą dekorować zupę.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Zupa kokosowa z klopsikami z kiełbasy

Składniki na 1 porcję:

- 75 g grzybów shitake,
- 1 zielona cebulka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kawałek trawy cytrynowej,
- mała papryczka chili,
- 2 łyżeczki oleju,
- pół łyżeczki żółtej pasty curry,
- 100 g mleka kokosowego,
- 200 ml bulionu,
- 1 mała biała kiełbasa,
- 1-2 łodyżki kolendry,
- sól, pieprz,
- cukier

Przygotowanie:

Grzyby, cebulę i czosnek pokroić. Z trawy cytrynowej zdjąć wierzchnie warstwy nieco ją rozbić i pokroić na kawałki. Chili wypestkować i pokroić w krążki.

Cebulę, czosnek i chili zeszklić w garnku na łyżce oleju. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować 5 minut. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Białą kiełbasę naciąć z jednej strony i wyciskać ze skórki po kawałku formując małe klopsiki. Klopsiki obsmażyć na gorącym oleju, dodać grzyby i smażyć jeszcze 4-5 minut. Kolendrę i zieloną cebulkę pokroić, dodać do zupy wraz z klopsikami i grzybami. Ponownie zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Pierś z kaczki z warzywami sosem chilli i ryżem basmati

Składniki na 1 porcję:

- 150 g marchewki,
- 75 g groszku cukrowego,
- 50 g ryżu basmati,
- sól,
- 150 g piersi z kaczki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 50 g pędów bambusa,
- 20 g kiełków fasoli mung,
- 2 łyżki sosu chili do drobiu

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, marchewkę obrać i pokroić. Z mięsa zdjąć skórkę, pokroić w plastry i usmażyć na patelni na chrupko. Mięso pokroić w plastry i smażyć w wytopionym ze skórki tłuszczu. Doprawić sosem sojowym, zdjąć z patelni. Wrzucić marchewki, groszek i bambus i smażyć 5 minut. Po 3 minutach ponownie włożyć mięso, dodać kiełki i sos chili. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal

Ragout z kiełbaską

Składniki na jedną porcję:

- 4 małe ziemniaki,
- 1 kiełbaska wiedeńska,
- 2 korniszony,
- 1mały pomidor,
- 1mała cebula,
- łyżka oleju,
- 100 g śmietany,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- sól, biały pieprz,
- zielona pietruszka

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie 20 minut. Kiełbaskę i korniszony pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać śmietanę, bazę do sosów, wymieszać. Dodać kiełbaskę, korniszony i pokrojone w kostkę pomidory, Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Podawać z ragout. Można posypać zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 25 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje