Szybki sposób na karnawałowe party
Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Te szybkie przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Sałatka z burakami
Składniki
- Schab np. biały Masarnia u Józefa JBB
- Burak 1 szt.
- Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)
- Garść orzechów włoskich
- Szpinak
- Siemię lniane - dwie łyżki
- dressing
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze schabem. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.

Bruschetty z kabanosami i mozzarellą
Składniki
- Bagietka
- Oliwki zielone
- Zielone pesto
- Kabanosy np. JBB
- Mozzarella
- Parmezan
- Suszone pomidory
Sposób przygotowania
Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.

Mini roladki z tortilli z szynką
Składniki
- Szynka Szefa Masarni np. u Józefa JBB
- 8 plasterków wędzoka ustrzyckiego np. JBB
- 2 tortille
- 6 plasterków żółtego sera
- Ketchup lub sos pomidorowy pikantny
- Tymianek
- parmezan
Sposób przygotowania
Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut