Reklama

Reklama

Szybki sposób na karnawałowe party

Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Te szybkie przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Sałatka z burakami

Składniki

  • Schab np. biały Masarnia u Józefa JBB
  • Burak 1 szt.
  • Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)
  • Garść orzechów włoskich
  • Szpinak
  • Siemię lniane - dwie łyżki

Składniki - dressing

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze schabem. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.

Bruschetty z kabanosami i mozzarellą

Składniki

  • Bagietka
  • Oliwki zielone
  • Zielone pesto
  • Kabanosy np. JBB
  • Mozzarella
  • Parmezan
  • Suszone pomidory

Sposób przygotowania

Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.

Reklama

Mini roladki z tortilli z szynką

Składniki

  • Szynka Szefa Masarni np. u Józefa JBB
  • 8 plasterków wędzoka ustrzyckiego np. JBB
  • 2 tortille
  • 6 plasterków żółtego sera
  • Ketchup lub sos pomidorowy pikantny
  • Tymianek
  • parmezan

Sposób przygotowania

Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje