Szybkie dania jednogarnkowe

Idealne na letnie obiady!

Potrawka z kluseczkami i kurczakiem

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

Składniki - kluski

  • 20 dag tłustego twarogu
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 4 łyżki posiekanych ziół
  • szczypta granulowanego czosnku

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę z szumowinami. Opłucz mięso i zalej ponownie niewielką ilością wody, powoli gotuj. Dodaj obraną włoszczyznę, ziele, listki i pieprz. Posól i gotuj do miękkości. 

2. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć na posoloną, wrzącą wodę. Obgotuj przez 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Zrób kluski: ugnieć lub zmiel ser z ziemniakami. Dopraw solą i czosnkiem. 

3. Zagnieć masę z obiema mąkami, jajkiem oraz ziołami. Ciasto uformuj w wałeczki i pokrój na kawałki. Kluseczki ugotuj w osolonej wodzie. Z garnka wyciągnij warzywa i mięso. Wywar dopraw octem i ew. solą lub pieprzem ziołowym. 

4. Pomidory pokrój w większą kostkę. Razem z kalafiorem dodaj do wywaru. Dołóż obrane z kości mięso (bez skóry). Duś pod przykryciem 10 min. Dodaj groszek i kluski. Gdy całość się zagrzeje przelej potrawkę do miseczek i podawaj.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje