Szybkie dania jednogarnkowe

Danie z kalafiorem
Danie z kalafiorem123RF/PICSEL

Potrawka z kluseczkami i kurczakiem

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

- kluski

  • 20 dag tłustego twarogu
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 4 łyżki posiekanych ziół
  • szczypta granulowanego czosnku

Sposób przygotowania

Gulasz wołowy na kwaśno

Gulasz z fasolką
Gulasz z fasolką123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 40 dag ugotowanego (ale nie rozpadającego się z miękkości) chudego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kozieradki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej
4 porcji
Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Tajskie złociste różyczki

Kalafior z fasolką
Kalafior z fasolką 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • pieprz
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
4 porcji
Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Warzywny kuskus z ziołami

Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kolby kukurydzy lub 3/4 szkl. kukurydzy z puszki
  • 1/2 szkl. groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, mięty i kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • ew. szczypta mielonego kardamonu
  • cukier
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
4 porcji

Paprykowe kiełbaski na ostro

Potrawka z kalafiorem
Potrawka z kalafiorem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 50 dag białej kiełbasy parzonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 cebula
  • 3/4 szkl. jasnego piwa lub piwa bezalkoholowego
  • 1/2 szkl. ugotowanej cieciorki lub białej fasolki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?