Szybkie „faworki” drobiowe

Kto powiedział, że faworki mają być słodkie? Proponujemy zrobić je z mięsa drobiowego. Będą miłą odmianą codziennego jadłospisu.

Pierś z kurczaka potnij w cienkie paski.
Pierś z kurczaka potnij w cienkie paski. 123RF/PICSEL

Składniki na 6-8 porcji:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
  • 1 litr oleju
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Filety przeciąć wzdłuż na pół, tak by tworzyły cienkie płaty. Każdy pokroić w prostokąty szerokie na 4 cm, długie na ok. 10 cm. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i obficie przyprawą do kurczaka. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie o długości ok. 2 cm. Węższy bok przełożyć przez przecięcie, tak by powstały faworki.

2. Olej rozgrzać w dużym naczyniu. Smażyć faworki na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyłożyć na półmisek, udekorować bazylią.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas