Szybkie „faworki” drobiowe
Kto powiedział, że faworki mają być słodkie? Proponujemy zrobić je z mięsa drobiowego. Będą miłą odmianą codziennego jadłospisu.
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 kg filetów z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
- 1 litr oleju
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Filety przeciąć wzdłuż na pół, tak by tworzyły cienkie płaty. Każdy pokroić w prostokąty szerokie na 4 cm, długie na ok. 10 cm. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i obficie przyprawą do kurczaka. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie o długości ok. 2 cm. Węższy bok przełożyć przez przecięcie, tak by powstały faworki.
2. Olej rozgrzać w dużym naczyniu. Smażyć faworki na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyłożyć na półmisek, udekorować bazylią.