Szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe
Zadbaj o to, by podczas sylwestrowego wieczoru na stole nie zabrakło smacznych przekąsek. Będą się one cieszyć dużo większym zainteresowaniem, niż gorące dania. Co zatem przygotować?
Bruschetta z pomidorami
Sposób przygotowania
Bagietkę pokroić, natrzeć czosnkiem i oliwą. Nałożyć pokrojone pomidory bez skórki i włożyć do piekarnika na 10 min - temp. 180 st. Wierzch posypać bazylią.
Corn dogi
Mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, cukier wymieszać. Przelać ciasto do wysokiej szklanki. Rozgrzać olej w garnku. Parówki pokroić na mniej więcej 5 cm kawałki. Każdy kawałek nadziać na patyczek do szaszłyków. Zanurzyć parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło całą parówkę i zanurzamy w oleju. Smażyć po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Corn dogi podawać np. z ketchupem lub innym sosem.
Mini kanapeczki
Wystarczy pokroić bagietkę na cienkie kromki i nałożyć ulubione dodatki.
Pizzerinki z mozzarellą
Sposób przygotowania
Wymieszać suche składniki. Drożdże wkruszyć do szklanki, połączyć z ciepłą wodą i szczyptą cukru. Płyn wlać do mąki, dodaj olej i wymieszać. Ciasto uformować w kulkę, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. godzinę.
Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić je na 8 podobnych kulek, rozwałkować.
Na plackach rozsmarować sos, położyć wszystkie dodatki, posypać oregano.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem).
Piec ok. 15 min, do zarumienienia.
Krakersy z dodatkami
Krakersy posmarować serkiem, nałożyć szynkę salami i oliwki pokrojone w plasterki. Na inne ser pleśniowy i winogrona.
Koreczki caprese
Na wykałaczki nabijać na przemian mozzarellę, pomidorki i świeżą bazylię.