Szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe

Zadbaj o to, by podczas sylwestrowego wieczoru na stole nie zabrakło smacznych przekąsek. Będą się one cieszyć dużo większym zainteresowaniem, niż gorące dania. Co zatem przygotować?

Bruschetta
Bruschetta123RF/PICSEL

Bruschetta z pomidorami

Składniki

  • bagietka pokrojona w kromki
  • czosnek
  • cebula lub szalotka
  • oliwa z oliwek do smarowania bułki
  • pomidor bez skóry
  • bazylia – listki

Sposób przygotowania

Bagietkę pokroić, natrzeć czosnkiem i oliwą. Nałożyć pokrojone pomidory bez skórki i włożyć do piekarnika na 10 min - temp. 180 st. Wierzch posypać bazylią.

Corn dogi
Corn dogi123RF/PICSEL

Corn dogi

Składniki

  • 5 parówek drobiowych
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej
  • patyczki do szaszłyków, ketchup

Mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, cukier wymieszać. Przelać ciasto do wysokiej szklanki. Rozgrzać olej w garnku. Parówki pokroić na mniej więcej 5 cm kawałki. Każdy kawałek nadziać na patyczek do szaszłyków. Zanurzyć parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło całą parówkę i zanurzamy w oleju. Smażyć po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Corn dogi podawać np. z ketchupem lub innym sosem.

Mini kanapeczki
Mini kanapeczki123RF/PICSEL

Mini kanapeczki

Składniki

  • 1 długa bagietka
  • ulubione dodatki do kanapek np. salami, szynka parmeńska, oliwki, ser gorgonzola, ser żółty, rukola, łosoś wędzony

Wystarczy pokroić bagietkę na cienkie kromki i nałożyć ulubione dodatki. 

Pizzerinki
Pizzerinki123RF/PICSEL

Pizzerinki z mozzarellą

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy do smaku - zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

- sos pomidorowy

  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli, pieprzu

- dodatki

  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella

Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki. Drożdże wkruszyć do szklanki, połączyć z ciepłą wodą i szczyptą cukru. Płyn wlać do mąki, dodaj olej i wymieszać. Ciasto uformować w kulkę, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. godzinę.

Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić je na 8 podobnych kulek, rozwałkować.

Na plackach rozsmarować sos, położyć wszystkie dodatki, posypać oregano.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem).

Piec ok. 15 min, do zarumienienia.

Krakersy z dodatkami
Krakersy z dodatkami123RF/PICSEL

Krakersy z dodatkami

Składniki

  • opakowanie słonych krakersów
  • serek kremowy do smarowania
  • ser pleśniowy
  • winogrona przekrojone na pół
  • salami
  • oliwki

Krakersy posmarować serkiem, nałożyć szynkę salami i oliwki pokrojone w plasterki. Na inne ser pleśniowy i winogrona.

Koreczki z mozzarellą
Koreczki z mozzarellą123RF/PICSEL

Koreczki caprese

Składniki

  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella - kulki
  • bazylia świeża
  • małe wykałaczki

Na wykałaczki nabijać na przemian mozzarellę, pomidorki i świeżą bazylię.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?