Szybkie konfitury

Zdrowa słodycz.

Konfitura z gruszek
Konfitura z gruszek 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 duże soczyste cytryny
  • 12 nasion zielonego kardamonu
  • 1,5 kg twardych gruszek (mogą być zimowe)
  • 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie:

1. Cytryny sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Nasiona kardamonu roztłucz. Ziarenka wymieszaj ze skórką cytrynową. Gruszki obierz. Miąższ pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka, zalej sokiem z cytryn. Odstaw do lodówki.

2. Obierki z gruszek i skórki z cytryn zalej 300 ml wody, gotuj 50 min. Gruszki wyjmij z lodówki, zalej sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotuj 20 min. Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia, ponownie zagotuj. Nałóż do słoików, zamknij.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas