Szybkie konfitury
Zdrowa słodycz.
Składniki:
- 3 duże soczyste cytryny
- 12 nasion zielonego kardamonu
- 1,5 kg twardych gruszek (mogą być zimowe)
- 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
- 1 kg cukru żelującego
Przygotowanie:
1. Cytryny sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Nasiona kardamonu roztłucz. Ziarenka wymieszaj ze skórką cytrynową. Gruszki obierz. Miąższ pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka, zalej sokiem z cytryn. Odstaw do lodówki.
2. Obierki z gruszek i skórki z cytryn zalej 300 ml wody, gotuj 50 min. Gruszki wyjmij z lodówki, zalej sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotuj 20 min. Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia, ponownie zagotuj. Nałóż do słoików, zamknij.