Szybkie, orientalne danie, które bez obaw możesz zabrać do pracy
Nie dość, że robi się szybko, składniki można podmienić wedle gustu - do makaronu sojowego z krewetkami, szczypiorkiem i jajkiem np. zamiast krewetek można użyć kurczaka. Daria Ładocha, autorka przepisu, przekonuje, że danie można zabrać do pracy, bez obaw o zapachy.
- Danie można jeść na ciepło lub na zimno. Idealny orientalny smak, który bez obawy o nieprzyjemne zapachy możecie zabrać do pracy. Krewetki można zamienić na kurczaka, mango na ananasa, orzechy ziemne na nerkowce. Wybór należy do was - tak o szybkim makaronie sojowym z krewetkami, szczypiorkiem i jajkiem pisze w swojej książce "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" Daria Ładocha.
Składniki potrzebne do przygotowania dania według przepisu Ładochy to: pół małego opakowania makaronu sojowego, namoczonego w gorącej wodzie przez 10 minut; łyżka oleju ryżowego; 2 drobno posiekane ząbki czosnku; 500 g krewetek tygrysich, oczyszczonych i obranych z pancerzy; jajko; 2 łyżki szczypiorku pokrojonego na kawałki; mango obrane i pokrojone w łódeczki; zielony ogórek pokrojony w kostkę; 50 g orzechów ziemnych, podprażonych na patelni.
Makaron sojowy również można zastąpić czymś innym. - Jeśli chcecie użyć makaronu ryżowego, moczy się go w zimnej wodzie minimum 40 minut i dodaje do krewetek wraz z sosem na patelnię podczas podsmażania. Gdy wypije cały sos, dodajecie resztę składników - dodaje.
Dodatkowo, na sos potrzebne będą: 4 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, łyżka cukru trzcinowego, 2 drobno posiekane papryczki chili, łyżka gorącej wody.
Przygotowanie dania zaczynamy od odcedzenia na sitku wcześniej namoczonego makaronu i pocięcia go nożyczkami. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, dodajemy czosnek i krewetki. Przesuwamy je na jedną stronę patelni, na drugą wbijamy rozmieszane w miseczce jajko i podsmażamy z obu stron. Dodajemy szczypiorek, a krewetki podsmażamy, aż zrobią się jasnoróżowe. - Nie smaż ich zbyt długo, gdyż zrobią się gumowate - przestrzega Ładocha. Na koniec makaron przerzucamy do miski, dodajemy mango, ogórka, krewetki i orzechy. W małej miseczce mieszamy składniki sosu, polewamy nim sałatkę, wstawiamy ją na godzinę do lodówki i gotowe.