Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

Polacy je uwielbiają!

Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej
Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej materiały prasowe

Sposób przygotowania:

1. Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.

2. Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto, następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty.

3. Boczek pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą.

4. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas