Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Jak zrobić?

Poznaj banalny trik na szybkie przygotowanie placków ziemniaczanych
Poznaj banalny trik na szybkie przygotowanie placków ziemniaczanych123RF/PICSEL

Genialny pomysł na szybkie placki ziemniaczane

Jak zrobić koreańskie placki z kimchi?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki?

  • 500 g ziemniaków
  • Połowa cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wrzuć do blendera ziemniaki, cebulę oraz czosnek i wszystko zmiksuj
Wrzuć do blendera ziemniaki, cebulę oraz czosnek i wszystko zmiksuj123RF/PICSEL
  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej warstwy i również kroimy. Czosnek obieramy.
  2. Ziemniaki wrzucamy do blendera partiami i miksujemy. Na początku warto dolać trochę wody, by blender mógł swobodnie poruszać ostrzami. Dorzucamy też cebulę i czosnek oraz wszystkie blendujemy na gładkie puree. Całość należy przełożyć na sito wyłożone ściereczką, aby sok ściekł.
  3. Odciskamy miąższ i przekładamy do miski. Następnie dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Na koniec wszystko mieszamy.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki, nakładając po dwie łyki masy. Gdy zarumienią się z jednej strony, przewracamy na drugą.