Szybkie risotto z kurczakiem
Pomysł na smaczny i sycący obiad.
Składniki
- ¾ szklanki ryżu
- 1 filet z kurczaka
- 1 laska kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 350 g pomidorków koktajlowych
- garść posiekanych liści bazylii
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ szklanki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na oleju przez chwilę, po czym dorzucić kurczaka. Można dodać ulubioną przyprawę do kurczaka.
Całość smażyć kilka minut.
W tym czasie umyte pomidorki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować z ząbkami czosnku.
Sos pomidorowy przetrzeć przez sito wprost na patelnię z kurczakiem.
Całość doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 1 minutę.
Dodajemy ugotowany ryż, wylać śmietanę, wymieszać i zostawić na kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż podawać z poszatkowaną świeżą bazylią i odrobią oliwy.