Reklama

Reklama

Szybkie risotto z kurczakiem

Pomysł na smaczny i sycący obiad.

Składniki

  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanych liści bazylii
  • do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Reklama

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na oleju przez chwilę, po czym dorzucić kurczaka. Można dodać ulubioną przyprawę do kurczaka.

Całość smażyć kilka minut.

W tym czasie umyte pomidorki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować z ząbkami czosnku.

Sos pomidorowy przetrzeć przez sito wprost na patelnię z kurczakiem.

Całość doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 1 minutę.

Dodajemy ugotowany ryż, wylać śmietanę, wymieszać i zostawić na kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż podawać z poszatkowaną świeżą bazylią i odrobią oliwy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje