Szybkie słodkości z truskawkami

Aromatyczne, delikatne i takie słodziutkie… Właśnie nadszedł ich czas! Naciesz się smakiem wyjątkowych deserów z pysznymi owocami, nim skończy się na nie sezon.

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami123RF/PICSEL

Torcik z kokosowym kremem

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana  z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200ºC. Wystudź, rozkrój na 2  placki. 

2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Schłodź. 

3. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta.   

Gofry z truskawkami
Gofry z truskawkami123RF/PICSEL

Gofrowy przekładaniec

Sposób przygotowania

1. Śmietanę mocno podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałeczki. Wrzuć je do śmietany, mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladową śmietanę wystudź, a potem schłodź  w lodówce (ok. 3 godzin).

2. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W drugiej miseczce wymieszaj widelcem żółtka z maślanką oraz stopionym i wystudzonym  masłem. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki. Całość szybko wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta łyżką.

3. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i smaż gofry. Wystudź je. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na kawałeczki. 4Schłodzoną śmietanę ubij na gęsty krem. Połącz go z likierem miętowym. Gofry składaj po trzy - jeden na drugim. Przełóż je truskawkami oraz kremem śmietanowo-czekoladowym. Od razu podawaj. Ew. udekoruj listkami mięty. 

Deser z truskawkami
Deser z truskawkami123RF/PICSEL

Wieżyczki z chrupiących płatków

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam na kawałki. Przesyp je do metalowej miseczki. Do garnka wlej trochę wody (wystarczy tyle, by sięgała do 2 cm wysokości garnka). Zagotuj ją. Zmniejsz płomień. Na garnku z parującą wodą postaw miseczkę z czekoladą i poczekaj, aż się stopi. Uważaj, by do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody.  

2. Na pergaminie narysuj 20 kółek (o śr. 6-8 cm). Wytnij je. Każde cienko posmaruj warstwą stopionej czekolady. Kiedy jedna warstwa czekolady zastygnie, nanieś  kolejną. Krążki smaruj, aż zużyjesz całą czekoladę. Odstaw je na godzinę  w chłodne miejsce. 

3. Migdały zrumień na suchej patelni, przestudź je i posiekaj. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój w plasterki. Krążki czekolady delikatnie oddziel od papieru. 

4. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z likierem. Czekoladowe płatki składaj po  4 (jeden na drugim), przekładając je truskawkami, bitą śmietaną i migdałami

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas