Szybkie słodkości z truskawkami
Aromatyczne, delikatne i takie słodziutkie… Właśnie nadszedł ich czas! Naciesz się smakiem wyjątkowych deserów z pysznymi owocami, nim skończy się na nie sezon.
Torcik z kokosowym kremem
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200ºC. Wystudź, rozkrój na 2 placki.
2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Schłodź.
3. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta.
Gofrowy przekładaniec
Sposób przygotowania
1. Śmietanę mocno podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałeczki. Wrzuć je do śmietany, mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladową śmietanę wystudź, a potem schłodź w lodówce (ok. 3 godzin).
2. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W drugiej miseczce wymieszaj widelcem żółtka z maślanką oraz stopionym i wystudzonym masłem. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki. Całość szybko wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta łyżką.
3. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i smaż gofry. Wystudź je. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na kawałeczki. 4Schłodzoną śmietanę ubij na gęsty krem. Połącz go z likierem miętowym. Gofry składaj po trzy - jeden na drugim. Przełóż je truskawkami oraz kremem śmietanowo-czekoladowym. Od razu podawaj. Ew. udekoruj listkami mięty.
Wieżyczki z chrupiących płatków
Sposób przygotowania
1. Czekoladę połam na kawałki. Przesyp je do metalowej miseczki. Do garnka wlej trochę wody (wystarczy tyle, by sięgała do 2 cm wysokości garnka). Zagotuj ją. Zmniejsz płomień. Na garnku z parującą wodą postaw miseczkę z czekoladą i poczekaj, aż się stopi. Uważaj, by do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody.
2. Na pergaminie narysuj 20 kółek (o śr. 6-8 cm). Wytnij je. Każde cienko posmaruj warstwą stopionej czekolady. Kiedy jedna warstwa czekolady zastygnie, nanieś kolejną. Krążki smaruj, aż zużyjesz całą czekoladę. Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
3. Migdały zrumień na suchej patelni, przestudź je i posiekaj. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój w plasterki. Krążki czekolady delikatnie oddziel od papieru.
4. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z likierem. Czekoladowe płatki składaj po 4 (jeden na drugim), przekładając je truskawkami, bitą śmietaną i migdałami