Reklama

Reklama

Szybkie słodkości z truskawkami

Aromatyczne, delikatne i takie słodziutkie… Właśnie nadszedł ich czas! Naciesz się smakiem wyjątkowych deserów z pysznymi owocami, nim skończy się na nie sezon.

Torcik z kokosowym kremem

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - przełożenie

  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 tabliczki (po 10 dag ) białej czekolady
  • 30 dag truskawek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana  z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200ºC. Wystudź, rozkrój na 2  placki. 

2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Schłodź. 

3. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta.   

Reklama

Gofrowy przekładaniec

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 2 szkl. maślanki (ew. kefiru albo zsiadłego mleka)
  • 5 łyżek stopionego masła

Składniki - przełożenie

  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • 50–60 dag truskawek

Sposób przygotowania

1. Śmietanę mocno podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałeczki. Wrzuć je do śmietany, mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladową śmietanę wystudź, a potem schłodź  w lodówce (ok. 3 godzin). 

2. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W drugiej miseczce wymieszaj widelcem żółtka z maślanką oraz stopionym i wystudzonym  masłem. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki. Całość szybko wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta łyżką. 

3. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i smaż gofry. Wystudź je. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na kawałeczki. 4Schłodzoną śmietanę ubij na gęsty krem. Połącz go z likierem miętowym. Gofry składaj po trzy - jeden na drugim. Przełóż je truskawkami oraz kremem śmietanowo-czekoladowym. Od razu podawaj. Ew. udekoruj listkami mięty. 

Wieżyczki z chrupiących płatków

Składniki dla: 5 sztuk

Składniki

  • 3 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 50 dag truskawek
  • 10 dag migdałów (bez skórki)
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 4–5 łyżek likieru migdałowego
  • 2 op. cukru waniliowego

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam na kawałki. Przesyp je do metalowej miseczki. Do garnka wlej trochę wody (wystarczy tyle, by sięgała do 2 cm wysokości garnka). Zagotuj ją. Zmniejsz płomień. Na garnku z parującą wodą postaw miseczkę z czekoladą i poczekaj, aż się stopi. Uważaj, by do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody.  

2. Na pergaminie narysuj 20 kółek (o śr. 6-8 cm). Wytnij je. Każde cienko posmaruj warstwą stopionej czekolady. Kiedy jedna warstwa czekolady zastygnie, nanieś  kolejną. Krążki smaruj, aż zużyjesz całą czekoladę. Odstaw je na godzinę  w chłodne miejsce. 

3. Migdały zrumień na suchej patelni, przestudź je i posiekaj. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój w plasterki. Krążki czekolady delikatnie oddziel od papieru. 

4. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z likierem. Czekoladowe płatki składaj po  4 (jeden na drugim), przekładając je truskawkami, bitą śmietaną i migdałami


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje