Szybkie torty ze świeżymi owocami
Wiśnie, jagody, porzeczki w wyjątkowych przepisach.
Wiśniowa fantazja na orzechowym spodzie
Choć upieczony bez dodatku mąki, to smakiem nie ustępuje tortom na klasycznym biszkopcie. Idealny na letnie spotkania z przyjaciółmi i rodzinne uroczystości.
Składniki:
- 15 dag masła
- 15 dag + 1 łyżka cukru
- 4 jajka
- 20 dag mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag wiśni bez pestek
- 2 szkl. soku wiśniowego
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag pralinek orzechowych
- 40 dag śmietany kremówki
- 2 op. zagęstnika typu śmietan-fix
- 5 dag płatków z orzechów laskowych
- 5 dag czekolady
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta, ucierając dalej, kolejno wbij jajka. Domieszaj orzechy i proszek do pieczenia. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 25 minut.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami soku wiśniowego. Pozostały sok zagotuj, wrzuć wydrylowane wiśnie. Gotuj 5 minut. Wiśnie wyjmij, sok zagęść mąką ziemniaczaną. Ponownie wrzuć wiśnie i całość jeszcze raz zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Posiekaj 6 pralinek. Śmietanę ubij z zagęstnikiem i łyżką cukru, wymieszaj z posiekanymi pralinkami.
3. Trochę masy wiśniowej odłóż do dekoracji, resztę rozsmaruj na orzechowym spodzie. Przykryj krem śmietanowym. Boki tortu obsyp płatkami orzechowymi. Wierzch ciasta udekoruj paseczkami stopionej czekolady oraz resztą pralinek i odłożoną masą wiśniową.
Francuski jagodowiec
Żadnego innego nie zrobisz tak łatwo. W bardzo gorący dzień, warto go mocno schłodzić - będzie jeszcze smaczniejszy!
Składniki:
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego
- 40 dag jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag kremu czekoladowo-orzechowego
- 1/2 szkl. cukru
- 40 dag śmietany kremówki
- 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 1/2 filiżanki mielonych orzechów laskowych
- kilka suchych ciastek ptysiowych do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce. Pozostaw je 10-15 minut w pokojowej temperaturze, aby rozmarzło.
2. W tym czasie jagody opłucz, osącz, wrzuć do garnka. Dosyp połowę cukru i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, wlej do jagód. Gotuj jeszcze minutę. Odstaw do wystudzenia. Ciasto potnij na 2 paski o wymiarach 10x30 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 225 st. Odłóż do wystudzenia.
3. Krem orzechowo czekoladowy stop z resztą cukru. Masę czekoladową wymieszaj ze śmietaną. Całość schłodź w lodówce. Potem śmietanę z kremem ubij z zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dodaj mielone orzechy laskowe.
4. Upieczone blaty francuskiego ciasta przełóż kremem oraz masą jagodową. Wierzch tortu udekoruj porwanymi na kawałeczki ciastkami ptysiowymi.
Karpatkowy z czerwonymi porzeczkami
Wdzięczny temat do cukierniczych eksperymentów. Do kremu możesz dodać też jagody, morele albo maliny. A poza sezonem na świeże owoce - rodzynki i startą gorzką czekoladę.
Składniki:
Na blaty:
- 2 łyżki masła
- 150 ml mleka
- 25 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
Na krem:
- 500 mleka
- 1 op. gotowego kremu karpatkowego
- 25 dag masła roślinnego
- 40 dag czerwonych porzeczek
Do dekoracji:
- 10 dag zrumienionych płatków migdałowych
- cukier puder
- kilka gałązek czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
1. Blaty: mleko zagotuj z masłem, solą i 150 ml wody. Wrzący płyn mieszaj i partiami wsypuj mąkę. Gotuj dalej energicznie mieszając, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia, chwilę przestudź, wbij 1 jajko. Utrzyj mikserem. Po 10 minutach do masy domieszaj pozostałe 4 jajka.
2. Ciasto dobrze utrzyj mikserem. Przełóż je do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Przygotuj 2 duże blachy, przykryj je pergaminem. Na jednej z nich narysuj 2 kółka o śr. 18 cm, a na drugiej jeszcze jedno (takie samo). Na kółka wyciśnij przez szprycę paski ciasta, formując przy tym spirale. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz po ok. 20 minut.
3. Krem: porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, dobrze osusz. Zagotuj 300 ml mleka. Proszek na krem karpatkowy wymieszaj z 200 ml mleka. Wlej do wrzącego mleka, gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją, a potem utrzyj mikserem z masłem roślinnym i wymieszaj z porzeczkami. Ptysiowe blaty przełóż kremem. Posmaruj także boki ciasta. Obsyp je płatkami migdałowymi.
4. Przed podaniem tort oprósz cukrem pudrem i udekoruj gałązkami porzeczek.