Szynka płonąca
Danie, które robi wrażenie.
Składniki na 10 porcji:
- 1 kg szynki z tłustą skórką, - 300 ml wina czerwonego, najlepiej burgundzkiego, - 5 łyżek miodu, - 100 ml brandy, - sól, pieprz,
Przyrządzanie:
Mięso opłukać, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni. Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo, aż się rozpuści. Mięso wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić. Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty, udekorować listkami mięty. Pośrodku półmiska ułożyć upieczoną szynkę. Przed samym podaniem szynkę polać brandy i podpalić. Porcja - 350 kcal Czas przygotowania: 250 minut