Reklama

Reklama

Szynka w miodowej glazurze

Tradycyjna potrawa wielkanocna w nowej odsłonie.

Czas przyrządzenia: 90 minut + 80 minut pieczenie
Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 i 1/2 kg surowej szynki (ze skórą i warstwą tłuszczyku)
  • 3 łyżki ciemnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • po 2/3 szkl. bulionu warzywnego i wytrawnego białego wina
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczane
  • grubo mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • tłuszcz do posmarowania folii aluminiowej

Szynkę opłucz, osusz. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso mocną nitką. Miód utrzyj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i majerankiem. Odłóż na mniej więcej 1 godzinę w chłodne miejsce. Brytfankę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas, żeby folii wystarczyło potem do owinięcia mięsa. Folię posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, posyp zielem angielskim. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino oraz bulion.

Reklama

Szynkę przykryj wystającą folią. Ponakłuwaj ją w kilku miejscach widelcem. Zmniejsz temp. do 180ºC. Piecz 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy odwiń folię i przewróć mięso. Gotową szynkę przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przecedź. Ew. dolej trochę wody. Zagotuj. Zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku i zagotuj. Odrobiną sosu podlej mięso na półmisku, a resztę przelej do sosjerki.

Wersja odchudzona

Przed pieczeniem usuń z szynki skórę oraz warstwę tłuszczu, która znacznie zwiększa liczbę kalorii. Dodatkowo nie zagęszczaj sosu mąką. Dolej do niego tylko ok. 1/2 szkl. mleka i gotuj bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu i stanie się on odpowiednio gęsty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje