Szynka w musztardzie
Pieczona szynka do kulinarny pewniak na świąteczny obiad. Dodatek musztardy sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna.

Składniki
- 1,5 kg surowej szynki ze skórką
- 3 ząbki czosnku
- papryka
- sól
- 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 1,5 łyżki miodu
- pieprz ziarnisty i mielony
- olej
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
10 porcji
Sposób przygotowania:
1. Szynkę umyj i osusz, a potem natrzyj z każdej strony solą i mielonym pieprzem. Odstaw na ok. dwie godziny do lodówki.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem. Dodaj czosnek, grubo utłuczony pieprz oraz sól do smaku. Wlej kilka łyżek oleju, wymieszaj. Posmaruj szynkę. Odstaw na ok. pół godziny. Obwiąż sznurkiem kuchennym.
3. Ułóż szynkę w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Piecz ok. 90 minut w temp. 180°C. Zdejmij pokrywkę. Posmaruj szynkę śmietaną wymieszaną z mieloną słodką papryką. Dopiekaj w tej samej temperaturze jeszcze 15-20 minut.