Reklama

Szynka w musztardzie

Pieczona szynka do kulinarny pewniak na świąteczny obiad. Dodatek musztardy sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna.

Czas przyrządzenia: ok. 145 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki ze skórką
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka
  • sól
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1,5 łyżki miodu
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • olej
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

1. Szynkę umyj i osusz, a potem natrzyj z każdej strony solą i mielonym pieprzem. Odstaw na ok. dwie godziny do lodówki.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem. Dodaj czosnek, grubo utłuczony pieprz oraz sól do smaku. Wlej kilka łyżek oleju, wymieszaj. Posmaruj szynkę. Odstaw na ok. pół godziny. Obwiąż sznurkiem kuchennym.

3. Ułóż szynkę w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Piecz ok. 90 minut w temp. 180°C. Zdejmij pokrywkę. Posmaruj szynkę śmietaną wymieszaną z mieloną słodką papryką. Dopiekaj w tej samej temperaturze jeszcze 15-20 minut.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: szynka pieczona

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy