Szynka w papilotach

Mięso opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój w poprzek włókien na 4 plastry.

Szynka w papilotach
Szynka w papilotach123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

Mięso:

  • 50 dag chudej szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki oleju

Jarzynka:

  • 2-3 dymki
  • po 1 małej czerwonej i żółtej papryce
  • 1/2 pęczka koperku
  • kawałek korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • olej arachidowy lub rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Zbij je tłuczkiem zwilżonym wodą. Uformuj owalne kotlety. Ząbki czosnku przekrój na pół, natrzyj mięso. Skrop je sokiem z cytryny i sosem, posyp pieprzem. Odstaw na 30 min.

2. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Posiekaj koperek i dymkę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i imbir, smaż 1-2 minuty, posól, domieszaj zieleninę oraz sezam.

3. Mięso podsmaż. Ułóż na lekko natłuszczonym pergaminie, posyp jarzynką, zwiń i piecz ok. 10 minut.

Więcej aromatu: Danie zyska bardziej orientalny smak i zapach, gdy jarzynkę skropisz olejem sezamowym i posypiesz nasionami kolendry

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas