Szynka w papilotach
Mięso opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój w poprzek włókien na 4 plastry.
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
- 50 dag chudej szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki oleju
Jarzynka:
- 2-3 dymki
- po 1 małej czerwonej i żółtej papryce
- 1/2 pęczka koperku
- kawałek korzenia imbiru
- szczypta soli
- olej arachidowy lub rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Zbij je tłuczkiem zwilżonym wodą. Uformuj owalne kotlety. Ząbki czosnku przekrój na pół, natrzyj mięso. Skrop je sokiem z cytryny i sosem, posyp pieprzem. Odstaw na 30 min.
2. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Posiekaj koperek i dymkę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i imbir, smaż 1-2 minuty, posól, domieszaj zieleninę oraz sezam.
3. Mięso podsmaż. Ułóż na lekko natłuszczonym pergaminie, posyp jarzynką, zwiń i piecz ok. 10 minut.
Więcej aromatu: Danie zyska bardziej orientalny smak i zapach, gdy jarzynkę skropisz olejem sezamowym i posypiesz nasionami kolendry