Taco, czyli meksyk w kuchni
Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe.

Taco z guacamole
Składniki
- ½ kg wołowego mięsa mielonego
- Cebula
- Krojone pomidory z puszki np. marki Sandra
- Harissa np. marki Sandra
- Awokado
- Sok z ½ limonki
- Ząbek czosnku
- Tarty cheddar
- Kolendra
- Muszelki kukurydziane taco
- Łyżka oleju do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoty kolor i dodajemy mięso. Smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i odparowujemy wodę. Następnie przygotowujemy guacamole. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki. Blendujemy razem z sokiem z limonki i ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy odparujemy wodę z mięsnego farszu, dodajemy harissę (według uznania) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do muszelek taco nakładamy mięso, gaucamole i posypujemy tartym serem i posiekaną kolendrą.

Taco z krewetkami
Składniki
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- Krewetki tygrysie
- Awokado
- Kolendra
- Żółta papryka
- Cebula
- Pomidorki koktajlowe
- Sok z cytryny
- Łyżka oliwy
- Przyprawa słodka papryka
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Krewetki obieramy z pancerzy i czyścimy. Marynujemy przez 30 minut w mieszance oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i odrobiny soli. Zamarynowane krewetki podsmażamy na patelni do momentu, aż mienią kolor. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, cebulę i pomidorki kroimy w paseczki. Mieszamy z posiekaną kolendrą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mieszankę warzyw, krewetki oraz awokado.

Taco z fasolą
Składniki
- Tortilla np. marki Sandra
- Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Puszka kukurydza np. marki Sandra
- ½ kg mielonego mięsa wołowego
- Żółta papryka
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Pomidor
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę w paski. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy mięso oraz fasolę i smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy tak mięso przez kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Smażymy jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Na tortillę wykładamy farsz i posypujemy posiekaną kolendrą.