Tacos z krewetkami
Świetna meksykańska przekąska, idealnie sprawdzi się na wieczór Halloween!

Składniki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
- 40 g białego octu winnego
- 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju
- 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
- 400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
- 12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
- 2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstaw
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.
4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1. Paprykę, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2. Cebulę posiekać.
3 . Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.
4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.