Tacos z mango i wołowiną
Wymieszaj składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki.
Składniki:
Surówka:
- 1 duże mango bez skóry i pestki
- 1/2 filiżanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
- 3 rzodkiewki pokrojone na plasterki
- 1/3 filiżanki posiekanych listków kolendry
- 2/3 filiżanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1 i 1/2 łyżki soku z limonki
- 1/4 łyżeczki cukru sól
Nadzienie:
- 1 łyżka oleju
- 4 posiekane szalotki
- 1 posiekana żółta cebulka
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- kilka kropel ostrego sosu chili
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (mielonego)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 10 placków do tacos
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotki, cebulę i chili. Poczekaj aż cebula się zeszkli, przemieszaj, dodaj paprykę, ziele angielskie, curry, tymianek, przemieszaj. Wrzuć wołowinę, wymieszaj. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, dodaj trochę wody (powinna zakryć mięso), sól, pieprz i cukier. Duś 25-30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Placki podgrzej w rozgrzanym piekarniku, na każdy nałóż farsz mięsny oraz sałatkę i podawaj.
Czas przygotowania: ok. 40 minut