Składniki: - 1 opakowanie makaronu tagiatelle, - 2 pomidory, - 1/2 bakłażana, - 2 ząbki czosnku, - 4 gałązki bazylii, - 4 łyżki płatków parmezanu, - 3 łyżki masła, - sól, pieprz Przygotowanie: Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 30 min. aby puścił wodę, osączyć na ręcznikach papierowych. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, kilka listków bazylii zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać bakłażana i pod koniec smażenia pomidory. Krótko smażyć i połączyć z gorącym makaronem. Danie podawać udekorowane bazylią i posypane parmezanem. Czas przygotowania: 45 min. Przepis na 4 osoby.