Tajemnice ciasta na pierogi

Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce lub oprószonym mąką blacie
Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce lub oprószonym mąką blacie123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Ciasto zagnieć w kulę i zawiń ją w zmoczoną, najlepiej ciepłą wodą, ściereczkę na 20-30 minut.

2. Wałkuj po porcji ciasta i koniecznie podsypuj je mąką (płat ciasta powinien być cienki, ok. 3 mm).

3. Krawędź szklanki do wycinania zanurzaj w mące - ciasto nie będzie się do niej kleić.

4. Brzegi pierogów posmaruj białkiem lub zlepiaj mokrymi palcami.

5. Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce lub oprószonym mąką blacie, by się nie przykleiły. Ewentualnie jeszcze raz sprawdź, czy na brzegu nie ma żadnej dziurki.

Domowy kebabInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas