Reklama

Reklama

Tajska zupa z kurczakiem

Idealna dla miłośników orientalnej kuchni.

Składniki

  • 150 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung
  • 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½-1 czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g żółtej pasty curry
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone (patrz wskazówka)
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • sól, ilość do oprószenia kurczaka
  • 400 g mleka kokosowego

Sposób przygotowania

1.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 1 min/120°C/obr. 1.
3.  Dodać pastę curry, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
4.  Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5.  Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać 3 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6.  Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

Reklama

 Wskazówka: Należy zwracać uwagę na skład gotowych kostek bulionowych, ponieważ często mogą zawierać cukier i/lub skrobię. Można skorzystać z kostek bulionowych o dobrym składzie, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

1.  Odważyć makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić. 

2.  Posiekać czosnek, imbir i chili, dodać oliwę. Składniki dusić na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty.

3.  Dodać pastę curry, dusić przez kolejne 3 minuty. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego.

4.Odważyć kurczaka i włożyć do parowaru. Dodać do niego odważoną paprykę. Następnie gotować na parze przez 20 minut. Ugotowaną na parze paprykę przełożyć do naczynia z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.

5.  Do garnka z pastą curry dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać przez około 3 minuty. Zawartość przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.

6.  Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje