Tajski deser na bazie ryżu

"Khao niaw ma muang" brzmi jak formuła zaklęcia, a tak naprawdę chodzi o sztandarowy tajski deser, czyli ryż kleisty z mango i kremem kokosowym. Z tym przysmakiem zapozna nas znawczyni azjatyckiej kuchni, Alicja Than.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Desery azjatyckie są proste, ale bazują na produktach, które raczej kojarzą się nam z potrawami słonymi. To będzie kleisty ryż, czerwona fasolka adzuki, sezam czy mleczko kokosowe" - wyjaśnia w rozmowie z PAP Life Alicja Than współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Jednym z flagowych deserów kuchni azjatyckiej, szczególniej tajskiej, jest kleisty ryż z mango i kremem kokosowym. Than dzieli się przepisem na ten słodki klasyk.Oto składniki na cztery porcje: 

Polewa: 1/2 szklanki gęstego kremu kokosowego, odrobina cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w odrobinie wody, sezam biały (do posypania).

Than daje następujące wskazówki: "Ryż namoczyć w wodzie na minimum 5 godzin, można na całą noc. Po tym czasie gotować na parze przez ok. 20 minut, aż będzie miękki. Składniki na sos zagotować, do momentu aż cukier się rozpuści. Wlać do gorącego ryżu i wymieszać. W oddzielnym garnku ugotować polewę: najpierw zagotować krem, cukier i sól. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie i poczekać aż sos zgęstnieje. Ryż podawać udekorowany plasterkami mango, polany sosem i posypany sezamem".

Jak dobrze zrobić risotto?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas